
Dziś Światowy Dzień Otyłości! Przewidywania dotyczące zachorowań są przygnębiające. W 2035 r. na świecie będzie 4 mld osób z nadwagą lub chorobą otyłościową. Z prognoz dla Polski wynika, że w 2035 r. ponad 35 proc. dorosłych mężczyzn i ponad 25 proc. dorosłych kobiet będzie chorych na otyłość. Szacuje się, że refundacja leczenia konsekwencji choroby otyłościowej wyniosła w 2023 roku co najmniej 3,8 mld zł.
Aby przeciwdziałać otyłości, bardzo ważna jest zmiana stylu życia! Należy o tym pamiętać nie tylko w Światowym Dniu Otyłości, ale wprowadzić codzienną, umiarkowaną aktywność fizyczną oraz prawidłowe nawyki żywieniowe. Prawidłowy sposób żywienia to 80 proc. sukcesu w walce z nadwagą i otyłością. Dlatego w naszych szpitalach rygorystycznie przestrzegamy zasad prawidłowego żywienia.
Powiatowe Centrum Zdrowia sp. z o.o. w Malborku (PCZ) od 15 listopada 2023 roku uczestniczy w pilotażowym programie „Dobry posiłek w szpitalu”. Nad odpowiednio zbilansowaną dietą dla pacjentów czuwa profesjonalista, czyli dietetyk. Sposób odżywiania podczas pobytu w naszych szpitalach został uznany za jeden z ważnych elementów procesu leczenia.
Na pewno każdy choć raz natknął się w internecie czy w mediach społecznościowych na „talerz grozy”, czyli zdjęcie szpitalnego posiłku. To najczęściej relacje pacjentek i pacjentów z polskich szpitali, pokazujące mikroskopijne porcje, cienkie jak pergamin plastry żółtego sera czy wędlin i bardzo małą ilość owoców i warzyw.
W wielu placówkach to się zmieniło, odkąd uruchomiony został pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”. Wprowadzono go rozporządzeniem ministra zdrowia z września 2023 roku dotyczącym edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
„Dobry posiłek w szpitalu”. PCZ publikuje zdjęcia
W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów w szpitalach w Malborku i Nowym Dworze Gdańskim są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Zawiera on informacje o rodzaju posiłku, wartości energetycznej i wartości odżywczej oraz obecności alergenów. To codzienne menu publikowane jest na stronie internetowej PCZ.
Uzupełnieniem są zdjęcia posiłków, więc każdy może się przekonać, jak wygląda szpitalne żywienie pacjentów.
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
- Fot. PCZ w Malborku
Posiłki wydawane są w godzinach:
O programie „Dobry posiłek w szpitalu”
„Dobry posiłek w szpitalu” to pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia, który umożliwia szpitalom pozyskanie dodatkowych środków z Narodowego Funduszu Zdrowia z przeznaczeniem na poprawę jakości żywienia pacjentów podczas ich pobytu w szpitalu.
Odpowiednie żywienie świadczeniobiorców w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych” – czytamy w uzasadnieniu do podpisanego przez prezesa NFZ zarządzenia z września 2023 roku w sprawie umów o realizację pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalach”.
Fundusz przyznaje, że „dobrze odżywiony świadczeniobiorca szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia”.
– Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia – uznał NFZ.